1.3.10

Acte de justícia històrica

[Taula presidencial de l'acte. D'esquerra a dreta: José Ricardo March, Miquel Nadal, Cristóbal Grau, Tomàs Pérez, José Luis García i Felip Bens]

[fotografies de JULI AMADEU ÀRIAS]

[valencià]
La presentació de
Historia del Llevant UD (II) fon una reivindicació de la memòria llevantinista.

• Més de 300 persones assistixen a la presentació del volum II de Historia del Llevant UD.

• Els autors reivindicaren i homenajaren als campeons de la Copa de 1937, l'equip jovenil dels Invencibles i a Juan Puig, millor jugador de l'història del club.

• L'editorial l'Oronella presentà un informe que valida la Copa de l'Espanya Lliure com un campeonat oficial.

Més de 300 persones ompliren l'Ateneu Marítim del Cabanyal la vesprada-nit del passat divendres 26 de febrer per a assistir a la presentació del II volum de Historia del Llevant UD. L'acte aprofità per a donar a conéixer el contingut de la nova entrega d'esta obra, editada per L’Oronella i escrita per Felip Bens, José Luis García Nieves i José Ricardo March. Pero també es convertí en un acte de reconeiximent i homenage a la memòria granota de les décades dels 20 i dels 30 (1922-1939), periodo que abarca esta segona entrega.

Aixina, tant la Copa de l'Espanya Lliure, conquistada pel Llevant FC en 1937, com la bandera del Gimnàstic FC de 1919, els banderins de Llevant FC i Gimnàstic de 1937 i uns atres símbols dels dos clubs històrics que han pervixcut fins a hui presidiren l'acte.

Precisament, un dels moments més emotius de la nit fon l'homenage als vencedors de la Copa del 37 en la persona d'Antonio Calpe, un dels millors jugadors de l'història del club. El pare de l'històric lateral valencià, Ernesto Calpe, fon un dels integrants de l'equip que va guanyar el Campeonat d'Espanya durant la guerra.
[Cristóbal Grau entrega el quadro commemoratiu a Antonio Calpe, en representació de son pare, Ernesto i dels onze llevantins que conquistaren la Copa del 37]

Durant l'acte també es va rendir tribut a la memòria de Juan Puig, protagoniste fonamental del periodo que abarca esta segona entrega de Historia del Llevant UD i el millor jugador del club centenari, segons els autors. Toni Puig, fill del que fora jugador i entrenador llevantí durant més de 20 anys, arreplegà el quadro commemoratiu en representació de la família Puig.
[Toni Puig, fill de Juan Puig]

Igualment, estigué present el recort dels Invencibles del Llevant FC, el millor equip jovenil d'Espanya en els anys vint. Segons senyalà José Luis García Nieves, un dels autors de l'obra, est equip fon “clau per a entendre cóm el Llevant FC passa de ser un equip modest i sense grans aspiracions deportives a lluitar per convertir-se en el millor de la Comunitat Valenciana”. La família d'Hilario Cerdà, un dels líders d'aquell jovenil i titular indiscutible del primer equip fins a 1933, va fer acte de presència en l'Ateneu, on la figura d'Hilariet rebé un homenage a través de la seua filla María Ángeles Cerdà.

[Maria Àngels Cerdà, filla d'Hilario Cerdà]

Foren homenajats també el directiu gimnastiquiste José Aubary i el Patronat de la Joventut Obrera, representats per la filla del primer, Elia Aubary, i el director del Patronat, el pare Terrades.
[El pare Terrades, director del Patronat de la Joventut Obrera, breçol del Gimnàstic]

[Elia Aubary, filla de José Aubary]

En quant al contingut d'este segon volum, l'historiador del fútbol valencià Miquel Nadal actuà de presentador de l'obra, i destacà la capacitat dels autors per a sintetisar i presentar el doble orige del club: llevantí i gimnastiquiste. Dos clubs i dos aficions en una idiosincràcia molt marcada i quasi antagònica, que es fongueren en el Llevant UD en la fusió de 1939, explicà Nadal.

Informe sobre la legalitat de la Copa del 37.

La reivindicació de la Copa de l'Espanya Lliure, la legitimitat de la qual com a títul equiparable a a l'actual Copa d'Espanya es nega a reconéixer la Real Federació Espanyola de Fútbol (RFEF), estigué present durant tot l'acte. José Ricardo March, que s'ha encarregat de l'investigació, coordinació i redacció del periodo 1936-39 en la vida de Llevant FC i Gimnàstic, repassà els arguments que validen el trofeu, i posà a disposició del club el contingut de l'obra per a lluitar en les instàncies necessàries per al reconeiximent de la Copa.

Precisament, l'editorial L'Oronella presentà en acabar l'acte un informe que sintetisa el resultat de l'investigació, desmonta l'argumentari en el que es basà la Federació per a negar la validea del torneig, i explica les raons per les quals la Copa del 37 ha de reconéixer-se com una edició més del Campeonat d'Espanya.

March, ademés, explicà el procés de reconstitució del fútbol en Valéncia després de la guerra, desmentint l'explicació que durant 70 anys s'havia donat a la fusió entre el Llevant FC i el Gimnàstic.

El regidor de Deports de l'Ajuntament de Valéncia, Cristóbal Grau, prengué la paraula per a reafermar el recolzament del consistori —que és un dels patrocinadors del llibre junt al diari Levante-EMV— a una obra que conta l'història d'un club, pero també l'història de la ciutat, apuntà.

Miquel Àngel Belenguer, president de l'Ateneu Marítim i amfitrió de l'acte, destacà el caràcter familiar del club; una particularitat que el fa especial, apuntà.

Felip Bens, que conduí l'acte, mostrà la seua satisfacció per l'acollida en àmbits granotes i també acadèmics d'una obra que conta entre els seus colaboradors en una ampla nòmina d'escritors, periodistes, professors universitaris i investigadors del fútbol espanyol.
[Julián García Candau, reivindica de nou la Copa de l'Espanya Lliure per al Llevant UD]
Precisament, entre els assistents es trobaven, entre uns atres, el cineasta Pau Martínez, els escritors Josep Vicent Miralles, Josep Lluís Sirera, Salva Regües o el periodiste i historiador deportiu Julián García Candau, que es desplaçà ex profeso des de Madrid per a assistir a l'acte.

[Felip Bens entrega el quadro commemoratiu a Tomàs Pérez, vicepresident del Llevant UD]

I no faltà una extensa representació del llevantinisme en l'auditori. Tomás Pérez, vicepresident del club, presidí l'acte; acompanyat d'una ampla representació del consell en Ramón Vilar, Pedro Catalán, Javier Martínez, Víctor Martínez i el president de la Fundació José Manuel Fuertes al capdavant. També estigueren Xisco Nadal i Gorka Larrea, en representació del planter, al que s'entregà un quadro commemoratiu de l'acte, en la reproducció de la Copa de l'Espanya Lliure, que anunciaren que anaven a penjar en el vestidor per a que els donara forces de cara a lluitar per l'ascens en est any històric. Hi hagué una extensa representació de la Delegació de Penyes i assistí també Raimon Ferrer, una institució en el club.

[Gorka Larrea i Xisco Nadal dirigint-se als assistents]

També estigueren els hereus dels germans Ballester Gozalvo, fundadors del Llevant FC; o Pepe Morgan, net de l'històric gimnastiquiste Federico García Calvo. L'acte contà també en una ampla representació política: Rafael Ferraro, diputat del PP, els socialistes Mercedes Caballero, regidora de l'Ajuntament, i Salva Broseta, secretari del PSOE en la ciutat de Valéncia, o Amadeu Sanchis, d’Esquerra Unida.

[Més de 30o persones ompliren l'Ateneu Marítim]

[castellano]
La presentación de
Historia del Llevant UD (II) fue una reivindicación de la memoria levantinista.

• Más de 300 personas asisten a la presentación del volumen II de Historia del Llevant UD.

• Los autores reivindicaron y homenajearon a los campeones de la Copa de 1937, el equipo juvenil de los Invencibles y Juan Puig, mejor jugador de la historia del club.

• La editorial l'Oronella presenta un informe que valida la Copa de la España Libre como un campeonato oficial.

Más de trescientas personas llenaron el aforo del Ateneu Marítim del Cabanyal la tarde-noche del pasado viernes 26 de febrero para asistir a la presentación del II volumen de Historia del Llevant UD. El acto sirvió para dar a conocer el contenido de la nueva entrega de esta obra, editada por L’Oronella y escrita por Felip Bens, José Luis García Nieves y José Ricardo March. Pero también se convirtió en un acto de reconocimiento y homenaje a la memoria granota de las décadas de los 20 y de los 30 (1922-1939), periodo que abarca esta segunda entrega.

Así, tanto la Copa de la España Libre, conquistada por el Llevant FC en 1937, como la bandera del Gimnàstic FC de 1919, los banderines de Llevant FC y Gimnàstic de 1937 y otros símbolos de los dos clubs históricos que han pervivido hasta hoy presidieron el acto.

Precisamente, uno de los momentos más emotivos de la noche fue el homenaje a los vencedores de la Copa del 37 en la persona de Antonio Calpe, uno de los mejores jugadores de la historia del club. El padre del histórico lateral valenciano, Ernesto Calpe, fue uno de los integrantes del equipo que venció el Campeonato de España durante la guerra.

Durante el acto también se rindió tributo a la memoria de Juan Puig, protagonista fundamental del periodo que abarca esta segunda entrega de Historia del Llevant UD y el mejor jugador del club centenario, según los autores. Toni Puig, hijo del que fuera jugador y entrenador levantino durante más de veinte años, recogió el cuadro conmemorativo en representación de la familia Puig.

Igualmente, estuvo presente el recuerdo de los Invencibles del Llevant FC, el mejor equipo juvenil de España en los años veinte. Según señaló José Luis García Nieves, uno de los autores de la obra, este equipo fue “clave para entender cómo el Llevant FC pasa de ser un equipo modesto y sin grandes aspiraciones deportivas a luchar por convertirse en el mejor de la Comunitat Valenciana”. La familia de Hilario Cerdà, uno de los líderes de aquel juvenil y titular indiscutible del primer equipo hasta 1933, hizo acto de presencia en el Ateneu, donde la figura de Hilariet recibió un homenaje a través de su hija María Ángeles Cerdà.

Fueron homenajeados también el directivo gimnastiquista José Aubary y el Patronato de la Juventud Obrera, representados por la hija del primero, Elia Aubary, y el director del Patronato, el padre Terrades.

En cuanto al contenido de este segundo volumen, el historiador del fútbol valenciano Miquel Nadal ejerció de presentador de la obra, y destacó la capacidad de los autores para sintetizar y presentar el doble origen del club: levantino y gimnastiquista. Dos clubs y dos aficiones con una idiosincrasia muy marcada y casi antagónica, que se fundieron en el Llevant UD con la fusión de 1939, explicó Nadal.

Informe sobre la legalidad de la Copa del 37.

La reivindicación de la Copa de la España Libre, cuya legitimidad como título equiparable a a la actual Copa de España se niega a reconocer la Real Federación Española de Fútbol (RFEF), estuvo presente durante todo el acto. José Ricardo March, que se ha encargado de la investigación, coordinación y redacción del periodo 1936-39 en la vida de Llevant FC y Gimnàstic, repasó los argumentos que validan el trofeo, y puso a disposición del club el contenido de la obra para luchar en las instancias necesarias por el reconocimiento de la Copa.

Precisamente, la editorial L'Oronella presentó tras el acto un informe que sintetiza el resultado de la investigación, desmonta el argumentario en el que se basó la Federación para negar la validez del torneo, y explica las razones por las que la Copa del 37 debe reconocerse como una edición más del Campeonato de España.

March, además, explicó el proceso de reconstitución del fútbol en Valencia tras la guerra, desmintiendo la explicación que durante 70 años se había dado a la fusión entre el Llevant FC y el Gimnàstic.

El concejal de Deportes del Ayuntamiento de Valencia, Cristóbal Grau, tomó la palabra para reafirmar el apoyo del consistorio —que es uno de los patrocinadores del libro junto al diario Levante-EMV— a una obra que cuenta la historia de un club, pero también la historia de la ciudad, apuntó.

Miquel Àngel Belenguer, presidente del Ateneu Marítim y anfitrión del acto, destacó el carácter familiar del club; una particularidad que le hace especial, apuntó.

Felip Bens, que condujo el acto, mostró su satisfacción por la acogida en ámbitos granotas y también académicos de una obra que cuenta entre sus colaboradores con una amplia nómina de escritores, periodistas, profesores universitarios e investigadores del fútbol español.

Precisamente, entre los asistentes se encontraban entre otros el cineasta Pau Martínez, el escritor Josep Vicent Miralles, Josep Lluís Sirera, Salva Regües o el periodista e historiador deportivo Julián García Candau, que se desplazó ex profeso desde Madrid para asistir al acto.

Y no faltó una extensa representación del levantinismo en el auditorio. Tomás Pérez, vicepresidente del club, presidió el acto; acompañado de una amplia representación del consejo con Ramón Vilar, Pedro Catalán, Javier Martínez, Víctor Martínez y el presidente de la fundación José Manuel Fuertes a la cabeza. También estuvieron Xisco Nadal y Gorka Larrea, en representación de la plantilla, a quien se entregó un cuadro conmemorativo del acto, con la reproducción de la Copa de la España Libre, que anunciaron que iban a colgar en el vestuario para darles fuerzas para luchar por el ascenso en este año histórico. Hubo una extensa representación de la Delegació de Penyes y asistió Raimon Ferrer, una institución en el club.

También estuvieron los herederos de los hermanos Ballester Gozalvo, fundadores del Llevant FC; o Pepe Morgan, nieto del histórico gimnastiquista Federico García Calvo. El acto contó también con una amplia representación política: Rafael Ferraro, diputado del PP, los socialistas Mercedes Caballero, concejala del Ayuntamiento, y Salva Broseta, secretario del PSOE en la ciudad de Valencia, o Amadeu Sanchis, d’Esquerra Unida.

No hay comentarios:

Seguidores